17 Temmuz 2008 Perşembe

Lazer Gudumlu Ilk Fuzemiz!



Türkiye kendi geliştirdiği ve 6 km menzili olan lazer güdümlü ilk füzesi Cirit'i bu ay sonunda Ankara, askeri tatbikatta denemeyi planlıyor.

Today's Zaman gazetesinde bugün yer alan bir habere göre Cirit füzesi Türkiye'nin envanterinde olan Amerikan yapımı AH-1S Kobra marka saldırı helikopterinden ateşlenecek ve test arzulanan neticeyi verdiği takdirde seri üretime geçilecek.

Türkiye'nin İtalyan firması AgustaWestland ile üretimini ortak gerçekleştireceği saldırı helikopterlerine takılması planlanan füzenin geliştirilmesi için Savunma Bakanlığı bundan birkaç sene önce Roketsan ile 28 milyon dolarlık bir anlaşma imzalamıştı.

Today's Zaman'a konuşan kaynağın bildirdiğine göre, Roketsan'ın füzenin geliştirilmesi sürecinde yabancı bir kaynaktan yardım alıp almadığı bilinmiyor; ancak füzenin yerel imkânlarla üretimi Ankara'nın yabancı kaynaklara bağımlılığı azaltmak ve zayıf durumda olan savunma sanayi altyapısını kuvvetlendirmek üzere silah sistemlerinin Türkiye'de geliştirilmesi konusuna yaptığı vurguyu artırdığı bir zamana denk geliyor.

Bir sivil silah tedarik kurumu olan Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) Müsteşarı Murad Bayar bu ayın başında savunma sanayi ürünlerine yapılan yerel katkıların, beklentilerden iki yıl önce, önümüzdeki yıl yüzde 50'ye varacağını söylemişti. Bayar daha evvelki bir tarihte savunma sanayi üretimindeki yerel paya dair bir hedef biçmiş ve 2003'te yüzde 25 olan katkının 2011'de yüzde 50'ye çıkacağını belirtmişti. 8 Temmuz'da da Anadolu Ajansı'na konuşan Bayar, savunma sanayine olan mevcut yerel katkının hâlihazırda yüzde 42 seviyesinde olduğunu söyledi.

Bu arada parlamentonun, üretimi 3 milyar dolara İtalyan AgustaWestland firmasına ihale edilen Türk Taarruz-Taktik / Keşif helikopteri ATAK'la ilgili olarak MHP'nin AK Parti aleyhinde öne sürdüğü yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak bir komisyon kurup kurmayacağı belirsizliğini koruyor. Milli Savunma Bakanlığı, 2 Temmuz'da bu iddiaları yalanlayan bir açıklama yapmıştı.

Türkiye'nin uzun zamandır beklediği ATAK projesi 24 Haziran'da Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayi'nin (TAİ) Ankara yakınlarındaki Akıncı tesislerinde yapılan bir törenle resmiyet kazandı. Projeye göre, ana müteahhit olan TAİ'nin tesislerinde AgustaWestland ile birlikte ilk planda 50 helikopter üretilmesi öngörülüyor. Daha sonra 41 tane daha üretilmesi de gündemde. ATAK, İtalyan A 129 saldırı helikopteri temel alınarak üretilecek ve model ismi de T 129 olacak.

Görev süresi önümüzdeki Ağustos ayında dolacak olan Genel Kurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın emekliliğinden önce test aşaması bitirilmesi öngörülen Cirit, saldırı helikopterleri için geliştirildi.

Hiç yorum yok: