İstihbarat servisleri için geliştirilen casus uydu sistemi sayesinde teröristler gölgesinden tanınacak.
İstihbarat servisleri için geliştirilen ileri teknoloji ürünü bilgisayar programı, casus uydu ve insansız uçakların çektiği fotoğraflardaki gölgelerin kime ait olduğunu belirleyebiliyor.
Program sayesinde aranan pek çok terörist ve suçlunun kısa zamanda yakalanabileceği öngörülüyor. ABD'nin California eyaletindeki, NASA'ya ait Jet Tahriki Araştırma Laboratuvarı yetkilisi Adrian Stoica, uzaydan veya çok yükseklerden çekilen video ile fotoğraflardaki gölgeleri kimlik tespiti için yeterli gören bir bilgisayar programı geliştirdi. Ancak bazı uzmanlar, bu programın kesin sonuçlar vermeyeceğini ve yanlış hedefler seçilebileceğini söylüyor. Hava durumu, berrak görünürlük gibi etkenlerin programı etkileyeceği sanılıyor. New Scientist bilim dergisine konuşan Stoica, güneşin yönü ve kamera açısına göre programın; hareket eden cisimlerin gölgelerini izole ederek, pozisyon üzerinde data aktarımını yaptığını anlattı. Buluşunu Edinburgh'deki bir güvenlik konferansında tanıtan Stoica, programın yüklenen bilgilere göre düzenli analizler yaptığını ve resimlerdeki gölgeleri ayırt edebildiğini ifade etti.
7 Eylül 2008 Pazar
Casus Uydu, Golgeden Taniyacak
Uzaktan Kumanda Tarih Oluyor
Dünyanın önde gelen teknoloji devlerinden Toshiba, uzaktan kumandaları çöpe atacak yepyeni bir teknoloji geliştirdi.
Toshiba, uzaktan el hareketleri ile kontrol edilen bir televizyon geliştirdi. Kumandayı tarihe gömecek olan televizyonun üzerinde bir webcam bulunuyor.
Bu webcam odaya girildiğinde, kızılötesi ışınlar aracılığıyla bir "el" arıyor.
Eli bulduğu zaman da çalışmaya başlıyor. Avuç içi gösterildiğinde, televizyon DVD oynatıcıyı donduruyor. El açık vaziyette öne doğru uzatıldığında televizyon kanal değiştiriyor.
İşaret parmağı aşağı yukarı hareket ettirildiğinde ise televizyonun sesi kısılıp açılıyor. Henüz geliştirme aşamasındaki yeni nesil televizyon, birkaç yıl içinde piyasaya çıkacak.
Insanlik Sirt Jetleriyle Ucacak!
Dünyanın ilk pratik sırt jetinin denemeleri Yeni Zelanda'da gerçekleştirildi. Mucit Martin, jetle seyahati vaat etti!
Yeni Zelanda'dan 48 yaşındaki mucit Glenn Martin "dünyanın ilk pratik sırt jeti" olduğunu belirttiği aygıtı her yıl yinelenen büyük hava gösterisi EAA AirVenture'da sergiledi.
27 yıldır bu aygıtı geliştirmek için uğraşan Martin gelecek yıl, geliştirdiği araçları 100.000 Dolar'dan satışa çıkarmayı ümit ediyor.
Martin için sırt jeti Yeni Zelanda'da Dunedin kentinde daha beş yaşındayken başlayan bir düşün doruk noktası. 196O'lı yıllardan beri metal ve plastikten, farklı sevk barutlarıyla değişik tasarımlarda birçok sırt jeti yapıldı. Hiçbiri bir dakikadan daha çok uçamadı. Martin'in makineleriyse 30 dakika kadar gidebiliyor.
Hava aracı, ilk bakışta, bilim kurgu filmlerindeki klasik sırt jetlerine hiç de benzemiyor. Yaklaşık 1,5 m boyundaki sırt jetinin pervaneleri büyük, boru benzeri kaportalarla kaplanmış. Gösterişli ama bir o kadar da yalın görünen aygıt üçayağı üzerinde duruyor.
Bugüne kadar yalnızca 12 kişi sırt jeti uçurmuş ve kimsenin havada üç saatten çok deneyimi yok. Martin altı ay içinde aracı 150 metreye kadar çıkarmayı hedefliyor. Bu buluşun, sonunda nasıl kullanılacağına ilişkin bir fikri olmadığını da belirtiyor. Ama Benjamin Franklin'in sıcak hava balonunu ilk kez gördüğü zaman "Bunun nesi iyi?" diye sorulduğunda, "Yeni doğmuş bir bebeğin nesi iyi?" şeklinde verdiği yanıtı anımsatıyor. Aracın motorunun geliştirilmesine yardım eden Joseph Tevaanverk dünyanın ilk uçak yolculuğunun da yalnızca 12 saniye sürdüğünü belirtiyor.
Iste PKK'nin Korktugu Silah!
PKK, askerin kullandığı bu silahlardan çok korkuyorlar. Sınır boylarında kuş uçmuyor, bu silah şimdi Aselsan damgalı!
Son yıllarda önemli silahlarla donatılan Mehmetçik, Türk savunma şirketlerinin öncü kuruluşları arasında yer alan Aselsan'ın ürettiği termal silah dürbünü ile terörle daha etkin mücadele edecek.
Aselsan tarafından tamamen yerli imkanlarla üretilen şarj edilebilme özelliklerine sahip olan dürbünlü silahlarla Mehmetçik, gece ve gündüz en olumsuz koşullarda bile görevini icra edebilecek.
Dürbünün teknik özellikleri
Termal silah dürbünü, savunma çevrelerince, 8-12 mikrometre dalga bandında çalışan, küçük boyutlarda hafif olup, dayanıklı, kullanımı da son derece kolay soğutmasız bir termal dürbün olarak nitelendiriliyor.
Pasif yapıdaki dürbün görüş alanındaki nesnelerin yaydığı ısı farklılıklarını 320x240 elemanlı odak düzlemli dizin dedektör vasıtasıyla algılayarak gece ve gündüz koşullarında mükemmel bir görüntüye sahip bulunuyor.
Tam karanlık ortamlarda çalışırken ani ışık parlamalarından etkilenmeyen silahlar, toz, duman, sis, pus gibi hava koşullarında ve muharebe alanının tüm olumsuzluklarında kullanıcının yanında yer alıyor. Tarayıcı ve soğutucu kullanılmaması ise bu silahların güvenilirliğini artırırken son derecede sessiz olarak çalışma özelliğine de sahip.
Pille şarj edilebiliyor
Termal silah dürbünü, silah üzerinde, gözetleme amacıyla elde veya gerektiğinde üç ayaklı taşıyıcılara takılarak kullanılabilme özelliklerini de taşıyor.
Üzerinde bulunan bir düğme, kullanılan silaha göre şebeke seçimini sağlarken, şarj edilebilir lityum iyon pillerle çalışabildiği gibi bu tür silahlar 9V'luk pillerin yanı sıra 10-30 vd harici güç kaynağı ile de çalışabiliyor.