16 Şubat 2008 Cumartesi

Türk Mucitten İlk Makinistsiz Tren Projesi



Enerji, ulaşım ve savunma konularında iddialı projeler geliştiren Türk mühendis, Türkiye'yi, tren alımı için yurt dışına yüksek miktarda döviz ödemekten kurtaracak yeni bir projeye imza attı. Elektronik Yüksek Mühendisi Sabahattin Çelik, saatte 105 kilometre hız yapabilen makinistsiz metro ve banliyö treni üretti.

Elektronik yüksek mühendisi Sabahattin Çelik, makinistsiz çalışan metro ve banliyo treni yaptı. Yerli malı tren, TCDD Behiçbey tesislerinde saatte 105 kilometre hıza ulaşarak bir ilki gerçekleştirdi.

Treni, büyük çoğunluğu TCDD memur ve işçileri ile bazı işadamlarının ortak kurduğu Öncüler Ulaşım Teknolojileri AŞ geliştirdi.

TCDD Genel Müdürlüğü'nün Behiçbey tesislerinde 900 metrelik ray üzerinde deneme sürüşleri yapan Çelik, trenin özelliklerini anlattı.

Bütün vagonları lokomotif özelliğinde olan trenin tekerleklerinde bağımsız birer elektrikli servo motor bulunduğunu söyleyen Çelik, tekerleklerin birbirinden bağımsız olarak hareket edebildiğini belirtti.

Çelik, böylece, tekerleklerle ray arasındaki dinamik sürtünme en aza indiği için tekerlek ömrünün uzadığını ve aracın yol tutuşunun daha da arttığını kaydetti.

Yerli tren vagonlarının her biri 100'er kişilik kapasiteye sahip. 7 ton ağırlığındaki her vagon, metro trenlerinde olduğu gibi ayrı çekiş özelliğine sahip. Arka arkaya istenildiği kadar vagon birbirine bağlanabiliyor.

Sabahattin Çelik, tümüyle akıllı motor sürücüleriyle donatılan trenin makinistsiz olarak hareket edebildiğini, gerektiğinde bir sürücü tarafından da idare edilebileceğini belirtti. Çelik, "Başlangıçta sadece kent içi metro ve banliyö treni olarak tasarlamıştık. Ancak aracı sürüş ve güvenlik testlerini tamamlandıktan sonra şehirlerarası yolcu ve yük treni haline getirmek için de çalışacağız." dedi.

Trende tekerleklerin birbirinden bağımsız hareket etmesini sağlayan ek motor bulunuyor. Bu özellik trenin raydan çıkma ihtimalini de ortadan kaldıracak. Trenin çok düşük yakıtla çalışabildiğini vurgulanırken, Ankara-İstanbul arasında 1 ton yükün 1 YTL'lik yakıtla taşınabileceğini iddia edildi.

Aracın yüzde 100 yerli olduğunu kaydeden Çelik, "Treni, yurtdışındaki örneklerine göre birkaç kat daha ucuza mâl edeceğiz." diye konuştu. Bu sayede düşük maliyetle kent içi ulaşım imkanı sağlanabileceğini dile getirdi. Çelik, "Hedefimiz önümüzdeki yıldan itibaren başta Samsun-Çarşamba olmak üzere, demiryolu hattı mevcut olan ve hizmetten kaldırılan bölgelere uygun araçlar koyarak halka ekonomik, ulaşım hizmeti sunmak." açıklamasını yaptı.

Öte yandan TCDD, 2007 yılı Kasım sonu itibariyle 51 milyon 600 bin yolcu taşıdı. 2008 hedefi ise 81 milyon.

Hiç yorum yok: