19 Kasım 2008 Çarşamba

Yilin En Iyi Icatlari

Time dergisinin son sayısında yılın en iyi icatları yer aldı. Yılın en iyi 50 buluşu arasında sıralamada öne çıkanlar ise şu şekilde.


En hızlı elektrikli otomobil

2003 yılında lansmanı yapılan ve saatte 200 km. sürate ulaşabilen Tesla Roadster'in motoru sadece 52 kg. ağırlığa sahip. Aracı almak için 2003 yılından bu yana ünlü aktör George Clooney de bekliyor. Uzun süren çalışmalar ve çalkantıların ardından ilk Tesla Roadster bu yıl müşterilere dağıtılmaya başlandı. Satış fiyatı ise 100 bin dolar olarak belirlendi.

Tohum Koruma Merkezi

Tohumlar artık yok olmayacak. Dünya tarımında bir felaket olması ve bazı bitki soylarının tükenme ihtimaline karşılık Norveç'in kuzeyindeki bir ada olan Spitsbergen'de açılan bir merkezde dünyanın her yerinden toplanan bitki tohumları saklanıyor. Çok korunaklı bir biçimde oluşturulan bu merkezde tohumlar -18 derecede saklanıyorlar.

Kurşun havada vuruluyor

Aktif Koruma Sistemi (APS) sayesinde kısa mesafeden yapılan roket ve piyade tüfeği atışlarına karşı korunmak mümkün olabilecek. Raytheon şirketinin geliştirdiği APS, anında yapılan atışı ve tehlikeyi keşfederek bu tehlikeyi savuşturmak için atış yapıyor.

Perakende DNA testi

DNA testi yapmak çok karmaşık ve detaylı bir işken artık çok basit bir hale geldi ve maliyeti de sadece 399 dolarlık bir set satın almaya düştü. Yapılan bu DNA testi sayesinde zekâ durumunuz, hayatınızı boyunca karşılaşabileceğiniz büyük sağlık riskleri ve diğer özellikleri görmek mümkün.

Uzayda internet

Uzayda hiç kimse çığlık atsanız dahi sizi duyamaz, ancak uzayda kullanılmak üzere yeni geliştirilen bir protokol sayesinde uzayda e-mail alıp göndermek mümkün hale gelecek. Yörüngede sabit bir bağlantı kurmak çok zor ancak interplanetaryinternet sayesinde gecikmeler de tolere edilebilir hale geliyor.

Hiç yorum yok: