19 Haziran 2008 Perşembe

Turkiye'nin Ilk 3 Boyutlu Kent Bilgi Sistemi



ODTÜ Teknokent'te faaliyet gösteren bir firma tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk 3 boyutlu kent bilgi sistemi ''Citysurf'' tanıtıldı.

Tanıtım toplantısına katılan Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turan Menteş, e-bilişim projeleriyle Türkiye'de kamusal alanda ciddi bir bilgi birikimi sağlandığını belirtti.

Menteş, Türkiye'de ulusal ölçekli projeler sayesinde yakın zamanda tüm vatandaşların bilişim teknolojilerini kullanmasını hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'de nüfusun, en iyi olasılıkla yüzde 20'sinin bilgisayar, yüzde 25'inin ise internet kullandığını belirten Menteş, şöyle konuştu:

"Ancak yüzde 75'i kullanmıyor. Amacımız, bu insanların bilişim dünyasına erişmesini sağlamak. Bunun için kamudaki projeler kullanılıyor. Bunlardan biri TC kimlik numarasının zorunlu hale getirilmesiydi. Yakında vergi ve pasaport işlemleri de internet üzerinden gerçekleştirilecek.

Önemli olan vatandaşın en çok yüzyüze geldiği yerel yönetimlerde bilişim altyapısının oluşturulmasıdır. Bu noktada, belediyelere yönelik bilgi sistemi kurulması ve bunu Türk bir şirketin yapması çok önemli."

Menteş, Türkiye'de yerel yönetimlerin bir araya gelmediklerini belirterek, "Siyasi tercihleri yüzünden birlikte toplantı yapamıyoruz. Oluşturduğumuz Bilgi Kentleri Birliği ile her türlü çalışmayı belediyelerle paylaşmak istiyoruz" diye konuştu.

Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz ise Çorum'un ARGE ve kaliteyi özümsediğini, yeniliklere kolay uyum sağladığını söyledi.

"Citysurf"ü kullanan ilk belediye olduklarını bildiren Atlamaz, "Bu konuda ilk olmak da bize yakışırdı. Bu sayede Çorumlular, kentleriyle ilgili her türlü veriyi sistemden anında izleyebilecek" dedi.

Citysurf

Citysurf Projeler Koordinatörü Adil Yoltay, sistemin yurtdışında ve yurtiçinde bir çok kurum tarafından kullanıldığını belirterek, "Bu sistem, Türkiye'nin ilk Geoweb 2.0 yazılımıdır. Bu programla hem çalışanların verilere ulaşması kolaylaşıyor hem de belediye ve kamu kurumlarının vatandaşa sunduğu hizmetin kalitesi artıyor" dedi.

Yoltay, gelişmiş arama motoru sayesinde istenilen adrese ve binaya kolayca ulaşım sağlayan "Citysurf"te gerçek arazi modeli kullanıldığını bildirdi.

Yoltay, programla gerçekleştirilebilecek işlemleri şöyle sıraladı:

"-Belediyelerin gelir paketleri ile bütünleştirilerek, emlak beyan kaçakları sorgulanıyor.

-Yapı ruhsat verileri ile ilişkilendirilerek, kentteki kaçak bina sorgulamaları yapılıyor.

-Afet öncesi ve sonrası analizleri gerçekleştiriliyor.

-Deprem riski yüksek alanlar uydu görüntüleri üzerine işlenerek üç boyutlu ortamda analiz çalışmaları yapılabiliyor.

-Afet sonrası koordinasyon ve hizmetler üç boyutlu ortamda takip edilebiliyor.

-Program, Türkiye için hazırlandığı için yabancı sistemlerdeki aksaklıklar yaşanmıyor."

Hiç yorum yok: