26 Şubat 2009 Perşembe

Erzurumlu Mucit Destek Bekliyor



Erzurum’un Pasinler ilçesinde yaşayan Zabit Çalışır isimli mucit, yıllar önce icat ettiği “şarjlı otomobili” bu kez yeni bir tasarımla görücüye çıkarttı.

Kendi kendini şarj edebilen ve saatte 30 kilometre hız yapabilen tek kişilik otomobilini, yeni bir tasarımla birleştiren Çalışır, buluşunun hem görüntüsünü, sahip olduğu teknik özelliklerini geliştirdi. Geçtiğimiz yıl geçirdiği talihsiz bir kaza sonucu, kendi elleriyle yaptığı otomobilinin bile altında kalan Zabit Çalışır, “Tek hedefim, enerjisi hiç bitmeyecek bir kaynak bulmak ve otomobilimi bu kaynakla çalıştırmak olacak” dedi.

MAVİ KUŞ’U SERGİLEDİ

Pasinler ilçesinde oto tamirciliği yapan Çalışır, üretmeye ve yeni buluşlara imza atmaya geçmişten bu yana merak duyduğunu belirterek, gece-gündüz demeden yeni projesi üzerinde çalıştığını belirtti. “Mavi Kuş” adını verdiği otomobilini, yeni özellikleriyle tekrar görücüye çıkartan Çalışır, “Mavi Kuş adını verdiğim otomobili biraz daha geliştirerek, hem görüntüsünü değiştirdim, hem de motor devrini güçlendirerek hızını artırdım. Otomobilde lastik, fren ve vites sisteminde revizyona gittim. İlçedeki herkes, ‘Maviş Kuş’un yeni versiyonunu çok sevdi ” diye konuştu.

“SÜRÜCÜYE BEŞ KURUŞ MASRAF ETİRMEYECEK BİR PROJE”

Son iki yıldır üzerinde çalıştığı bir projesinin bulunduğunu, bu çalışmayı tamamlamasıyla birlikte kullanıcıya beş kuruş masraf çıkarmadan çalışabilecek bir araç icat etmiş olacağına dikkati çeken Zabit Çalışır, kısıtlı imkanlarına rağmen bu hayalini de gerçekleştireceğini dile getirdi. Kendisine destek olması halinde söz konusu projenin hayata geçme sürecinin hızlanacağını ve Erzurum’un yeni bir markaya kavuşacağını öne süren Zabit Çalışır, “Pasinler’de benden esinlenerek artık çocuklar bile yeni buluşlara imza atmaya başladı. Bazen ‘Mavi Kuş’un yeni versiyonuyla ilçede tur atmak isteyenler de oluyor, bu ilgiden çok memnunum” dedi.

Motor ve mekanik bilgisi alanında kendine çok güvendiğini, gerekli imkan sunulması halinde uçak bile yapabileceği iddiasında bulunan Çalışır, tek amacının, Erzurum’a bir marka kazandırmak olduğunu sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: