18 Şubat 2009 Çarşamba

Internet Uzerinden Konusma Nokia’da Standart



Kullanıcılar arasında ücretsiz, uluslararası görüşmelerde ise sabit ve mobil hatlarla oldukça cüzi fiyatlarla iletişim imkanı tanıyan Skype şirketiyle Nokia arasında yapılan anlaşma sayesinde Nokia Nseries telefonlarda standart hale gelecek.

İnternet üzerinden iletişim yazılımları arasında büyük popülariteye sahip olan Skype’ın dünya çapında 405 milyon kullanıcısı bulunuyor. 2003 yılında kullanıma açılan servis hemen her platformda destekleniyor. Skype kullanıcılarının, servisi kullanarak bugüne kadar 100 milyar dakikadan fazla görüşme yaptığı belirtiliyor.

Videolu arama destekleyen platformlarda görüntülü konuşmaya da imkan tanıyan yazılım mobil operatör servisinden bağımsız olarak, kablosuz ağ üzerinden de çalışabiliyor, kablosuz ağ bulunmayan noktalarda ise mobil genişbant (3G) üzerinden veri hattını kullanarak çalışan yazılım, konuşma süresi boyunca Skype abonesi olan kullanıcılarla konuşurken harcanan veri trafiğinden başka ücret istemezken, sabit bir hat ya da mobil operatörlere ait bir telefon numarası arandığında aranan ülkeye göre değişen cüzi bir abonelik ücretlendirmesi yapıyor. Ülkemizde de servis veren ürün özellikle yurtdışı aramalarında büyük avantaj sağlıyor.

Anlaşma doğrultusunda Nokia, ilk olarak 2009’un üçüncü çeyreğinde piyasaya sürmeye hazırlandığı N97 modeline Skype yazılımını entegre edecek. Cep telefonlarının adres defteriyle de senkronize çalışabilen bir uygulama olan Skype, bu sayede adres defterinde Skype aboneliği bulunan kullanıcılarla çevrimiçi anlık iletişim imkanı da tanıyacak.

Yazılımın Symbian mobil işletim sisteminin Nseries modellerinde kullanılan S60 sürümüne entegre edilmesiyle iletişim dünyasında birçok mobil uygulama yeniliğini de beraberinde getirmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok: