27 Mart 2008 Perşembe

Bıçağın delemediği tişört üretildi



Bir Japon firması bıçak darbelerine karşı dayanıklı bir tişört geliştirdi. Bu yeni ürünün kumaşı kalın bir liflerden üretildi. Bildiğimiz pamuktan yapılan tişörtlerin üç katı daha fazla sağlam.

Yüzüklerin Efendisi de dahil birçok fantastik hikayede kahramanlar onları darbelere karşı koruyan bir pelerin ya da benzeri bir giysi giyerler. Osaka'da kurulan bir Japon firması olan Nihon Uni firması bu fantastik hikâyeyi gerçeğe dönüştürüyor.

Özellikle gece geç saatlerde şehirlerde suç oranları yükseliyor ve dünyanın hemen hemen yerinde bu suçlara kurbanlar veriliyor. Bu tür suçlarda zarar görmenizi engelleyecek hafif ama güvenli bir giysi giymek artık hayal değil.

Üreticiler yeni ürünlerini, birçok insanın kötü niyetle işlenen bu suçlara çocukların kurban gitmesinden etkilenerek ortaya çıkardıklarını açıkladılar. Bu yeni ürünün kumaşı kalın bir liflerden üretildi. Bildiğimiz pamuktan yapılan tişörtlerin üç katı daha fazla sağlam.

Bu lif bir çeşit termoplastik olan polietilenden üretildi. Çok hafif karbon kökenli çok sağlam liflerden oluşan bir malzemeden oluşan Dupont firmasının geliştirdiği Kevlar'a benziyor.

Kevlar'lar günümüzde zırh, halat ve yanmaz koruyucu giysilerin yapımında kullanılıyor. Bu tişörtün yapımında kullanılan fiber ise, Kevlar'dan farklı olarak yıkanabiliyor, çok daha hafif ve günlük kullanıma uygun. Nihon Uni firması tişörtlerinin bıçakla yapılan saldırılarda yırtılmaya karşı dayanıklı olduğunu da iddia etti.

Haziran ayında Japonya'da piyasaya çıkacak olan tişörtün kısa ve uzun kollu olmak üzere iki farklı modelinin olacağı bildirildi. Kısa kollu tişört 190 dolardan, uzun kollu tişört ise 220 dolardan satılacak.

Hiç yorum yok: