11 Mart 2008 Salı

Filminizi DVD'de mi sabit diskte mi istersiniz?



El kameraları artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Son teknoloji kameraların bazıları sabit diske, bazıları doğrudan DVD'ye kayıt yapıyor. Peki ideal kayıt formatı hangisi?

DVD

HİKÂYESİ
Video kameralar ilk piyasaya çıktıklarında analog kasetlere kayıt yapıyorlardı. Ancak 90'larla birlikte dijital kasetler giderek daha çok kullanılmaya başlandı. 2001 yılında Hitachi firması DVD'ye kayıt yapan ilk kameraları çıkardı.

ARTILARI
Tanesi 1 YTL bile olmayan boş DVD'leri her yerde bulabilir, kamerayla kayıt yaparken 'filmim bitecek' sorununu hiç yaşamayacağınızdan emin olabilirsiniz. DVD'nin içinde MPEG2 formatında saklanan film dosyasını oynatmak da çok kolay: Bir DVD oynatıcıda hemen filminizi seyredebilir ya da filmi önce bilgisayara aktarıp, üzerinde oynayıp son haliyle DVD'ye yazabilirsiniz.

EKSİLERİ
Kameranın kaydettiği dosya MPEG2 formatında olacak ve profesyonel bir film kadar yüksek çözünürlüğe ulaşamayacaksınız. Bu formattaki dosyaları daha sonra evde düzenlemek isteyenler için fazla bir program seçeneği yok, olan program da çok kaliteli değil.

KAYIT SÜRESİ
DVD'ye en yüksek kalitede ancak 30 dakikalık kayıt yapılabiliyor. Kaliteyi düşürdükçe kayıt süresi artıyor. En çok 110 dakika kayıt yapabilirsiniz.

FİYATI
Canon'un 30x optik, 800x dijital zoom yapan, 800 bin piksel çözünürlüklü ve DVD'li DC201 modeli 720 YTL'ye satılıyor.

GELECEĞİ
Çektikleri görüntüleri kurgulamak, üzerinde oynamak isteyenler için DVD'li kameralar görüntü kalitesinden taviz vermek anlamına geliyor. Ancak düğün ve sünnet görüntüleri çekmekten ötesini istemeyenler için DVD'li kameralar gittikçe ucuzlayan fiyatlarıyla çok çekici.


HDD

HİKÂYESİ
Eğer DVD'li kameraları kasetli Walkman'lere benzetirsek, sabit diskli kameralar da iPod'lara benzetilebilir. Bu teknolojinin öncülüğünü JVC firması yaptı. Everio G isimli kamera serisinde ufak sabit diskler vardı ve bu teknoloji yaklaşık yedi saat boyunca kayıt yapmayı sağlıyordu. Apple'ın iPod'larda kullandığı teknoloji de JVC'ninkinin bir başka versiyonuydu.

ARTILARI
HDD kameralarla çekilen filmler dosya olarak kaydediliyor, istenildiği zaman silinebiliyor ve bir kablo aracılığıyla dizüstü bilgisayarlara aktarılabiliyor. Kaydedilen dosyaları organize etmek çok basitleşiyor.

EKSİLERİ
DVD'li kameraların aksine yapılan çekimler hemen TV'de izlenemiyor, ancak bir ara kablo ya da bilgisayara transfer yöntemiyle çekilen filmleri izleyebilirsiniz. Ayrıca genel olarak DVD kameralar daha ucuz. Sabit disk fiyatları hızla düştüğünden ödediğiniz yüksek fiyata pişman olmaya da hazır olun.

KAYIT SÜRESİ
30, 40, 60 GB'lık modelleri olan HDD kameraların kayıt süreleri etkileyici. LongPlay modunda 60 GB disklere tam 40 saat boyunca kayıt yapmak mümkün.

FİYATI
30 GB büyüklüğünde sabit diski, 800 bin piksel çözünürlüğü, 34x optik ve 800x dijital zoom'u bulunan JVC MG-130 modelinin fiyatı 750 YTL civarında.

GELECEĞİ
iPod'un başarısı taşınabilir sabit disk teknolojisini şahlandırdı. Bu yüzden kullanıcılar, video kameralarda da sabit disk kullanmanın hiç de fena bir fikir olmadığını kabul etmeye başladılar.

Hiç yorum yok: