30 Mart 2008 Pazar

Depreme karşı yılan robot projesi



Isparta Özel Altınbaşak Bedri Ayhan Koleji öğrencileri, olası depremlerde arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere 'yılan robot' icat etti.

Uzaktan kumandalı 3 motor yardımıyla çalışan, bütün yüzeyleri tekerleklerle donatıldığı için enkaz altında çok rahat ilerleyebilen robotun, baş kısmına yerleştirilen oynar başlıklı kamera sayesine içerideki ses ve görüntüyü dışarıya aktarılabiliyor.

Öğrenciler hazırladıkları bu proje ile İstanbul'da başlayan 16. Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatları'na katıldı. Öğrencilerin hazırladıkları projeye danışmanlık yapan bilgisayar öğretmeni Yücel Pendik 1999'daki Marmara depremi sonrasındaki arama- kurtarma görüntüleri ve olması muhtemel depremler düşünüldüğünde bu tür projelerin öneminin daha da ön plana çıktığını söyledi.

Pendik, "Robotu bize aktardığı görüntü ve seslere göre kumanda ederek yönlendiriyoruz. Deprem arama kurtarmada çok etkili. 12 santimlik bir delikten girerek ilerleyebiliyor. Kafa kısmında ki kamera dönüyor ve led diyot lambalarla aydınlatma sağlanıyor. Öğrencilerimiz oyuncak arabaların uzaktan kumanda devresinden etkilenerek projeyi geliştirdiler." dedi. Pendik, robotun sadece karada değil, suda da hareket edecek şekilde geliştirilebileceğini söyledi.

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Burak Güzeldülkar, deprem sonrasındaki arama-kurtarma çalışmalarını kolaylaştırarak kayıpları en aza indirmek düşüncesi ile böyle bir projeyi yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Proje üzerinde çalışırken uzaktan kumandalı arabaların devresinden faydalandıklarını kaydeden Güzeldülkar, "Biz daha az motor daha çok tekerlekle böyle bir robotu geliştirdik. Böylelikle maliyetleri de düşürmüş olduk. Geliştirilmesi halinde arama-kurtarma çalışmalarında ciddi bir katkısı olacağını düşünüyoruz." dedi.

Hiç yorum yok: