3 Ağustos 2008 Pazar

Internet, Telefon ve TV'yi Birlestirdi, Rakiplerini Gecti



Kıta genelinde yüzde 25'lik pazar payına ulaşan şirketin İcra Kurulu Başkan Vekili ve Dış Ticaret Başkanı Turan Erdoğan, "Avrupa'da pazar lideriyiz. Hedefimiz bunu korumak." dedi. İngiltere'de yüzde 55, Fransa'da yüzde 35 ve Avrupa genelinde yüzde 25 pazar payına sahip olduklarını kaydeden Erdoğan, dijital kutu satışlarını yüzde 10'luk bir artışla 165 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, "Özellikle ücretsiz kanallara erişimi sağlayan dijital ürün pazarında Avrupa'nın en büyük üreticisi olarak yerimizi aldık. İtalya'da ise, medya setleri arasında ürünleri onaylanan Panasonic, Samsung'un da yer aldığı beş firma içindeyiz." dedi. Avrupa pazarında analog yayınlar döneminin kapanmaya başladığını dile getiren Vestel yöneticisi, bu yıl 3,8 milyon adedi Avrupa'da, geri kalanı Türkiye'de olmak üzere toplam 4,5 milyon IP Set-top Box satmayı hedeflediklerini açıkladı. Vestel, kutu satışlarının ihracattaki payını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Turan Erdoğan, geçen yılki ihracatlarının 2,6 milyar dolar olduğunu hatırlattı ve bu yılki hedeflerinin 3 milyar dolar olduğunu belirtti. Erdoğan, "Ciromuz içinde kutu ihracatı az görünüyor. Ama kutu fiyatları düşük. Biz bu alandan çıkıp daha pahalı, hard diskli kutu pazarına kayıyoruz. Cirodaki IP Set-top Box oranı da artacak." diye konuştu. Avrupa'daki liderliklerini yurtiçine de taşımak istediklerini vurgulayan Erdoğan, katıldıkları ve henüz sonuçlanmayan Türk Telekom'un IP TV ihalesini kazanmaları halinde Türkiye'de de pazar lideri haline geleceklerinin altını çizdi. İhaleyle ilgili Erdoğan, "Bu bir paket ihalesi, biz kutuya adayız. İhaleyi kim alırsa alsın, kutuya talibiz. Bu alandaki rakibimiz Uzakdoğulular. İhalenin sonucunun olumlu olacağına inanıyoruz." dedi.

Durgunluğu, futbol bitirecek

Turan Erdoğan, sektördeki durgunlukla ilgili olarak "Türkiye pazarında bir durgunluk olduğu kesin. Fakat ihracat bundan etkilenmese de iç pazarda elektronik ve beyaz eşyada satışlar düştü. Alımlar erteleniyor ama bu durum geçici." dedi. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın geniş ekran LCD TV satışlarını artırdığına değinen Erdoğan, "Maçları büyük ekranda izleme hastalığı var. Bu yıl HD (yüksek çözünürlüklü) TV satışlarını da artırmak istiyoruz." dedi. Teknoloji marketleri de 7 Haziran'da başlayacak şampiyonayı dört gözle bekliyor. Tanıtım atağına geçen bazı marketler, banka destekli düzenlediği kampanyalarla LDC ve plazma TV satışlarını artırmayı hedeflerken, bazıları peşin fiyatı düşürüyor.

Ar-Ge'ye ciddi yatırım yapan Vestel, geçen yıl bu iş için 45 milyon dolar harcadı. Ar-Ge'de görev yapan 80 mühendisin önemli bölümünü Amerika'dan getirdiklerini aktaran Erdoğan, bu birim tarafından geliştirilen Pixellence teknolojisinin uluslararası şirketlerin dikkatini çektiğini ifade etti. Bazı şirketlerin bu teknolojiyi almak için görüşme talebinde bulunduğunu anlatan Erdoğan, şu anda açıklayamayacakları projeler üzerinde de çalıştıklarını ve bunlardan birinin üç boyutlu TV olduğunu kaydetti.

Televizyondan kısa mesaj Avrupa ülkelerinde rağbet görüyor

İnternet üzerinden çalışan set üstü kutular (IP Set-top Box) kullanıcılara birçok yenilik sunuyor. Yeni kanalların izlenmesine imkan sağlayan bu teknoloji ile izleyiciler istedikleri filmleri anında alabiliyor. TV üzerinden internete bağlanmayı mümkün kılan teknoloji sayesinde aynı zamanda yine televizyon üzerinden telefonla da görüşülebiliyor. Avrupa'da büyük ilgi gören sistemin sunduğu bir diğer yenilik televizyondan kısa mesaj gönderilmesine imkan sağlaması.

Hiç yorum yok: