3 Ağustos 2008 Pazar

Uzay ve Havacilik Alaninda Yeni Bir Teknik

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünde hazırlanan ve TÜBİTAK'ın 'Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (1001)'' kapsamında kabul edilen projenin, sektörün Türkiye'deki gelişimi açısından gelecek vadettiği bildirildi.

Proje yürütücüsü ve Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Oğuzhan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Uzay ve Havacılık Uygulamalarında Kullanılan Nikel ve Titanyum Alaşımlı Malzemelerde Elektriksel Erozyon İle İşleme Yöntemiyle Hızlı Delik Delme'' adlı iki yıl süreli projelerinin bütçesinin 110 bin YTL olduğunu söyledi.

Tribün kanatlarının jet motorlarında ve uçak motorlarında çok yüksek basınç ve sıcaklık altında çalıştığını, bu sıcaklığı düşürmek için kanallar ya da delikler kullanıldığını, proje kapsamında bu delikleri ''elektriksel erozyon işleme yöntemiyle'' ve yapay zeka araçları kullanarak, maliyeti düşük ve verimli bir şekilde açma çalışması yürüteceklerini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

''Zeki bir sistem geliştirerek verimliliği arttırmak istiyoruz. Bu bilgisayar programı sayesinde işlemi gerçekleştirecek makineye en uygun parametreler girilecek ve çalışma en verimli şekilde gerçekleştirilecek. Sistem sayesinde makineyi kullanacak operatörün de çok deneyimli olmasına gerek kalmayacak. Bu otomasyona geçişi kolaylaştırıcı bir süreç olacak. Proje kapsamında oluşturacağımız teknolojik sistem sayesinde bu alanda dışarıya olan bilgi bağımlılığımızı ortadan kaldırmak istiyoruz.''

Yılmaz, uçak sanayinin ve havacılık sektörünün pahalı bir sektör olduğunu, uçak ve uçak motoru imalatında Türkiye'nin belirli bir seviyenin üzerine çıkması için çalışmalar yapmak istediklerini belirterek, proje belirli bir seviyeye geldikten sonra Türkiye'de bu teknolojiyi kullanan ya da kullanmak isteyen firmalarla ortak çalışmalar yürütmek istediklerini bildirdi.

Proje yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tolga Bozdana ise Türkiye'de uçak sanayinin mutlaka gelişeceğini, bu açıdan projenin yakın bir gelecekte bu sektörün önemli bir parçası olabileceğini, sektör için bir altyapı oluşturacağını vurguladı.

Sadece bir projeyle bahar gelmeyeceğini bildiklerini ifade eden Bozdana, ''Bizim hayalimiz sektörde üretim hattı ya da bakım ve onarım hattı kurmak isteyenlerin bize gelerek projemizi kullanmak, projemizden faydalanmak, projeyi hayata geçirmek istemesi'' dedi.

Tolga Bozdana, projeyi sadece teorik olarak düşünmediklerini, projenin endüstriyel bir şekilde uygulamaya dönüşmesini istediklerini kaydetti.

Hiç yorum yok: