14 Ocak 2008 Pazartesi

Rakiplerini çatlatan bilgisayar



Fotoğrafını görmüş olduğunuz ürün ne bir taşınabilir video oynatıcı, ne de bir dizüstü bilgisayar. Şimdi müsaade ederseniz “Sonunda o soluk benizli bilgisayar kasalarından kurtuluyoruz” diye de sevinç gösterisi yapmak istiyoruz. Şimdiden ofisinizde ya da evinizde yer açmaya hazırlanın. HP’nin öncülüğünde yakın bir zamanda masaüstleriniz şenlenecek. Hatta şu an için tek rakibi Apple’ın da Touchsmart IQ770’ten sonra kıskançlık krizine gireceğini düşünüyoruz.

Huzurlarınızda HP Touchsmart IQ770. Şimdi birçok okurumuz bu ürüne neden bu denli sevinç gösterisi yaptığımızı düşünüyordur. Nedenini hemen söyleyelim. Artık birkaç renge bürünen, hatta üzerinde çeşitli çıkartmalarla kaplattığımız, dede yadigarı bilgisayar kasa tasarımlarından kurtulduğumuzu müjdelemek istiyoruz. Gerçi Apple bu değişimi çok önceden başlatmış, ama PC’lerin boynu bükük kalmıştı. Şıkır şıkır iMac’i görüp görüp iç geçirmiyoruz desek yalan söyleriz. Boynu bükük PC’lerimizi daha da unutturan dizüstü bilgisayarları, iyiden iyiye bizleri masaüstü bilgisayarların karşısına geçirmez hale getirmişti ki, değişimin devamını diğer firmalarında sürdüreceğini umduğumuz yeni nesil masaüstü bilgisayarla karşılaştık. Lafı daha fazla uzatmadan IQ770’i tanımaya başlayalım.

YORULMADAN DOKUNUN
HP yeni ürününün tasarımında bir hayli ter dökmüşe benziyor. İlk bakışta Apple’ın iMac’ini andıran tasarımın farkı, üst bölümün ekran, küçük çıkıntıyla oluşturulan alt bölümünde kasa olarak kullasılması. Tasarım olarak çok beğendiğimiz Touchsmart IQ770’un iki yanına hoparlör konuşlandırılmış. 19 inç büyüklüğündeki ekranı dokunmatik olarak kullanabiliyorsunuz. Ama ürünle birlikte verilen dijital kalemi kullanmanızı tavsiye ediyoruz. “Webcam’siz yapamam” diyen okurlarımız içinde, ürünün üzerinde 1.3 megapiksel HP mikrofondu webcam bulunduğunu da hatırlatalım.

KARAKUTU BULUNDU
Windows Vista Home Premium işletim sistemi kullanan IQ770’in ince tasarımlı kasasının altında AMD Turion X2 1.6 GHz kullanılmış. 2 GB RAM bulunan ürünün ekran kartı da oldukça iyi: NVIDIA GeForce Go 7600 (Windows Vista tarafından bölüştürülmüş, toplamda 528MB'a kadar). Şu ani çin en büyük rakibi iMac’te olduğu gibi Touchsmart IQ770’te de kablosuz klavye kullanılmış. “Yine yer kaplıyor yine yer kaplıyor” diyen okurlarımız için, istediğiniz zaman klavyeyi bilgisayarın alt bölümünde yer alan bölgeye saklayabileceğini söylemek istiyoruz. LightScribe özellikli DVD yazıcısı bulunan bilgisayarın klavyesi de görülmeye değer.

Birçok işlemi, klavye ya da dijital kaleme gerek kalmadan IQ770’in kumandasından gerçekleştirebiliyorsunuz. (Film izleme, müzik dinleme, fotoğraf gösterisi, ekran görüntüsü alma, kanal değiştirme, ses açma kapatma, yayından kayıt, yazıcıya belge gönderme vb.) Klavyenin tasarımı hoşumuza gitti fakat, kumanda biraz daha küçük tasarlanabilirdi. Hazır aklımıza gelmişken, ekranı da büyük bulduğumuzu söylemeden geçemeyeceğiz.

BAŞINDAN KALKAMAYACAKSINIZ
Uzun zamandır kime “televizyon izliyor musun?” diye sorsak, “Bilgisayar başından kalkamıyorum ki” cevabını alıyoruz. Kimi TV kartı sayesinde özlemini gideriyor. Geriye kalanlarsa ya internet sitelerinden ya da DVD, VCD ile takip etmeye çalışıyor. Touchsmart IQ770’in üzerinde tümleşik TV alıcısı mevcut. 320 GB dev hafızaya sahip olan ürün, Vista Media Center arayüzüyle tek dokunmada bulunduğunuz odayı eğlence mekanına dönüştürüyor.
Fotoğraftan da gördüğünüz üzere ürünün arka bölümüne yine HP’nin Photosmart ailesinden A516 veya A618 adlı ürününü konuşlandırabiliyorsunuz. Uzun lafın kısası birkaç tuşta sinema salonuna, birkaç dokunmada müzik odasına çevirebildiğiniz bilgisayarınız, birkoç formatı destekleyen kart okuyucusu ve dock yazıcınız sayesinde odanızı fotoğraf stüdyosına çevirebileceksiniz. Son olarak yeni nesil PC’lerin öncüsü olan Touchsmart IQ770’in 802.11g Wi-Fi, Bluetooth 2.0, Ethernet desteğinin de bulunduğunu yazmak istiyoruz.

Hiç yorum yok: