14 Ocak 2008 Pazartesi

TSK'ya teknoloji harikası araç


Uluslararası Tasarım Ödülü alan Dr. Hakan Gürsu’nun Türk Silahlı Kuvvetleri için yapacağı araç havada, karada ve suda gidecek. Dünya Türk tasarımcının peşinde.

Uluslararası şirketler ve saygın üniversiteler, Türkiye’nin tasarım dahisi ODTÜ öğretim üyesi ve Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Dr. Hakan Gürsu’nun (49) peşine düştü. “Volitan” adlı tekne tasarımıyla dünyanın en prestijli yarışmalarından bir kabul edilen ve “tasarımın nobeli” olarak gösterilen Uluslararası Tasarım Ödülleri (IDA 2007) yarışmasında “Geleceğin en yenilikçi ve çevreci deniz aracı” nitelendirmesiyle ödüle layık görülen Gürsu, üniversitelerin teklifini, “ülkemi terk etmiyorum” diye geri çevirdi. Volitan teknesinin üretimi için, büyük bir Fransız şirketiyle ön anlaşma yapıldı.

Göz yaşartacak proje

Gürsu’nun TSK için yürüttüğü çok önemli bir proje var. Bu projenin çok yakında herkesin gözlerini yaşartacağını söyleyen Gürsu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“4 ay sonra daha büyük bir şeye imza atacağız. Savunma sanayiine yönelik çok ciddi çalışmalarımız var. İşler bitti ama şu anda duyurulmuyor. Üç dört aya kadar açıklanacak. Detay veremem ama orduya yönelik çok ihtiyaç duyulan birşeyleri realize ettik. Prototipi yapıldı ve şu anda çalışıyor. İnsanların gözlerinin dolacağı bir proje. Bir araç geliştirdik. Havada taşınıyor, suda da gidiyor, karada da.”

Yangın susuz sönecek

Gürsu, bunların dışında bir başka proje üzerinde de çalıştıklarını belirtirken, “Şu an çalıştığım projenin yanında Volitan çay kaşığı kalır” dedi. Bu projenin, “uyduruktan bir tekneyle Türkler meşhur oldu” laflarını gölgede bırakacağını savunan Gürsu, “Bununla Türklerin de yapabileceğini, beyin gücüne sahip olduğumuzu göstereceğiz. Bu, orman yangınlarına yönelik bir proje. Cayır cayır ormanlarımız yanıyor. Su sıkıntısı çekiyoruz. Susuz orman yangını söndürülebilir. Bunun üzerine çalışıyorum, bu da yakında ortaya çıkacak” diye konuştu.

Kopyacı Türk imajı

Volitan’la gelen ödülün kendisinin 21. ödülü olduğunu anlatan Gürsu, “17 ayda 3’ü uluslararası, 6’sı ulusal 9 ödül aldık. Türklere ve Müslümanlara karşı uluslararası arenada bir önyargı var. Uluslararası fuarlarda Türk standlarının kopya ürün nedeniyle kapatılıp, mühürlendiğini biliyorum. Çinliler, Japonlardan sonra Türklerin hazır ürünleri alıp, kopyalamak eğilimi var. Biz özgür, yaratıcı ürünler yapabileceğimize olan inançla yola çıktık. Farklı bir Türk imajı yaratabilir miyiz düşüncesindeyiz” dedi.

VOLİTAN NEDİR?

Volitan, güneş ve rüzgar enerjisi kullanarak hareket eden, deniz suyunu tatlı suya çeviren, karbondioksit atık üretmeyen, geleceğin alternatif teknelerinden biri olarak tasarlandı. Kendi etrafında 360 derece dönebiliyor.

Hiç yorum yok: