25 Mayıs 2008 Pazar

Nanoteknoloji'de Made in Turkey İmzası



Bilkent Üniversitesi doktora öğrencisi Bayram Bütün, nanoteknolojiyle LED ve lazer kullanımında maliyetleri düşürecek organik polimer teknolojisini geliştirdi.

Teknoloji dünyasının geleceği olarak tanımlanan nanoteknoloji sektörüne Türkiye'den devrimsel katkı geldi. Bilkent Üniversitesi doktora öğrencisi Bayram Bütün LED ve lazer kullanımında performansı belirleyen yarı iletkenlerin yerine nanoteknoloji desteğiyle organik polimerleri geliştirdi.

Devrim niteliğindeki bu buluş yardımıyla yeni nesil DVD, LCD, cep telefonu ekranı, dijital fotoğraf makinesi gibi görüntü cihazlarında ve sağlıkta kullanılan görüntüleme teknolojilerinde milyonlarca renk çok daha ucuza ve yüksek kaliteyle elde edilebilir hale geleceği ifade edildi.

Bütün'ün geliştirdiği organik polimer teknolojisi nanoteknoloji dünyasının önde gelen dergilerinden Nanotechnology'nin nisan sayısında da yer aldı. Yetkililer buluşun rahatlıkla 'Made in Turkey' imzasıyla tanıtımının yapılabileceğine dikkat çekti.

YÜKSEK KALİTELİ

Üniversitenin Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Bayram Bütün, Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programları kapsamında olan ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen nanoteknoloji çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada çalışmalarının özellikle kolay erişilebilir ve işe yarar nanoteknoloji geliştirmek üzerine odaklandığını belirtti.

Bayram Bütün, yeni geliştirdikleri nanoboyutlarda ışık kaynakları üzerine yaptıkları çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi: "Geleneksel olarak lazerlerin ve LED'lerin çalışma dalga boyları bu ışık kaynaklarının yapıldığı malzeme olan yarı-iletkenlerin özellikleri ile sınırlıdır. Bu nedenle her farklı renkte çalışacak olan lazer için farklı bir yarı iletken kullanmak gerekir.

Bu da farklı renklerde çalışması gereken lazerlerin maliyetlerinin çok yükselmesine neden olur. Farklı renk elde etmenin en ucuz yolu ışık yayan sentetik organik polimerler kullanmaktır. Ama bu malzemelerden elektrik akımı çok zor geçtiği için yüksek kalitede ışık kaynağı yapmak mümkün değildir.''

Hiç yorum yok: