10 Mayıs 2008 Cumartesi

Sifir Cöp Projesi



12 ilde 33 AFM noktasına konulacak geri kazanım kumbaraları ile bir yıl içerisinde 9 milyon kişiye ulaşılarak 6 milyon ambalaj atığının geri kazanılması amaçlanıyor.

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) ile AFM Sinemalarının iş birliğiyle başlatılan "Sıfır Çöp Projesi" kapsamında, 12 ilde 33 AFM noktasına konulacak geri kazanım kumbaraları ile bir yıl içerisinde 9 milyon kişiye ulaşılarak 6 milyon ambalaj atığının geri kazanılması amaçlanıyor.

İstinyepark AFM Sinemalarında düzenlenen projenin tanıtım toplantısında konuşan AFM Sinemaları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Akdemir, proje ile amaçlarının, ambalaj atıklarının geri kazanımı ile Türkiye’nin geleceğine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Akdemir, ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile başta doğal kaynak tasarrufu olmak üzere çevrenin korunduğunu, katı atık depolama alanlarının daha sağlıklı, verimli ve uzun süre kullanıldığını, enerji tasarrufu sağlandığını, küresel ısınmanın yavaşladığını ve ülke ekonomisine değer yaratıldığını anlatarak, "Bir yıl boyunca sinemalarımızda kullanılan metal içecek kutularının geri dönüştürülmesi ile 4 bin 25 hanenin bir yıllık enerji tüketimini karşılamış, cam içecek kaplarının geri dönüştürülmesi ile 2 bin 300 litre petrol tasarrufu sağlanmış ve geri dönüştürülen kağıt ve karton atıkları ile 500 ağacın kesilmesi önlenmiş olacak" şeklinde konuştu.

Geri dönüştürülecek plastik ambalajla da elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları ve marley gibi malzemelerin üretileceğini dile getiren Akdemir, projelerinin diğer şirketlere örnek olmasını diledi.

ÇEVKO İktisadi İşletmesi Genel Müdürü Mete İmer de vakıflarının amacının Türkiye’de sürdürülebilir bir geri dönüşüm sisteminin yaşama geçirilmesi olduğunu söyledi.

İmer, böyle bir sistemin ancak sanayi, yerel yönetimler ve tüketicilerin iş birliğiyle mümkün olabileceğine işaret ederek, son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle geri dönüşümün ekonomik işletmeler, yerel yönetimler ve tüketiciler açısından bir yasal yükümlülük haline geldiğini anlattı.

Vakfın, 2005 yılında Çevre ve Orman Bakanlığınca, ambalaj atıklarının geri dönüşümü konusunda yetkilendirilmiş kuruluş ilan edildiğini anımsatan İmer, son 3 yılda 600’e yakın sanayi kuruluşunun, yükümlülüklerini kendilerine devrettiğini bildirdi.

İmer, bu süre içerisinde Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 54 yerel yönetim ve bakanlıktan lisanslı 50’nin üzerindeki atık toplama ve değerlendirme işletmesiyle iş birliği içeresinde 750 bin ton ambalaj atığının geri dönüştürüldüğünü anlattı.

Proje ile tüketicilerde geri dönüşüm bilincini yaratmayı ve onları bu yönde harekete geçirmeyi hedeflediklerini belirten İmer, bu kapsamında AFM Sinemalarında gösterilecek reklam filmi, çeşitli broşür ve afişler hazırladıklarını bildirdi.

İmer, yakın gelecekte projeyi, zincir marketleri de kapsayacak şekilde genişletmeyi planladıklarını kaydetti.

Hiç yorum yok: