1 Mayıs 2008 Perşembe

300 YTL'ye cep bilgisayarı



Teknolojinin hızlı gelişimi sonucu, birkaç yıl öncesine kadar lüks olarak görülen cep bilgisayarlarının (PDA) fiyatları, 300 YTL seviyesine kadar indi.

İlk modelleri 1993 yılında çıkan, buna karşın sadece telefon rehberi ve kısa notları saklamaya elverişli olan PDA'lar, günümüzde gelişen teknoloji sayesinde, cep telefonu olarak kullanılır ve masaüstü bilgisayarların yapabildiği işlemleri yapar hale geldi.

Genellikle masaüstü bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemlerinin mobil sürümlerini kullanan ve dokunmatik ekrana sahip PDA'lar, cep telefonlarının tüm özelliklerinin yanı sıra, internet sitelerinde dolaşma ve e-postaların kontrolü, yazı, hesap tablosu ve sunum dosyalarını gösterme ve basit düzeyde düzenleme, navigasyon, müzik dinleme ve video izleme gibi işlemleri yapabilirken, bu cihazlar için üretilen binlerce değişik yazılım da yüklenebiliyor.

Birkaç yıl öncesine kadar birkaç bin dolar seviyesindeki fiyatlara alınabilen PDA'ların fiyatları ise başlıca rakipleri olan cep telefonlarının özelliklerinin kendilerine yetişmesi ve fiyatlarının da düşmesi sonucu, son yıllarda cep telefonlarının seviyesine kadar indi.

FİYATLAR

PDA'larla özdeşleşen PALM firmasının en alt modeli olan ZIRE31 327 YTL fiyatla satılırken, popüler modellerinden TREO 600 modelinin fiyatı ise 423 YTL'ye kadar indi. Bunun yayında, HP firmasının cep telefonu görünümlü IPAQ 514 modeli ise 417 YTL'ye kadar düşen fiyatla satılıyor.

Bunun yanında, bir dizüstü bilgisayarın işlem gücüne yaklaşan özelliklere sahip üst modellerin fiyatları ise 1,200 YTL'ye kadar çıkıyor. FUJITSU'nun POCKET LOOX T830 modeli bin 258 YTL'den satılırken, BENQ-SIEMENS'in P51 modeli bin 149 YTL'ye, PALM'in TREO680 modeli ise bin 69 YTL'ye satılıyor.

Hiç yorum yok: