Amerikalı bilim adamları, zehirli kimyasalları canlı hayvanları kullanmadan, laboratuarlarda yetiştirilen hücrelerde test etmek için ilk adımları attılar.
İki hükümet ajansının, testleri yapabilmek için yüksek randımanlı otomatikleştirilmiş robotları kullanmanın faydalarını araştırdıkları öğrenildi. Uzun süreli hedeflerinin, böcek ilacından, evde kullanılan kimyasallara kadar her şeyi kontrol etmek için kullanılan hayvanların miktarını ve yapılan iş için harcanan vakit ve maliyeti düşürmek olduğu belirtildi.
Çalışmalar olumlu sonuçlanırsa, robotlar toksin etkileri olan kimyasalları test etmek için günde yüzlerce bin test yapılmasına imkan sunacak. Ayrıntılar Science adlı dergide yayınlandı ve Boston’da Amerikan Bilim İlerlemeleri Dernegi (AAAS)’nin toplantısında tartışıldı.
Daha hızlı ve daha ucuz
Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH)’ndeki Ulusal İnsani Genom Araştırma Enstitüsü (NHGRI) yöneticisi Dr. Francis Collins, yeni tarama işinin doğa kimyasalları için daha ucuz ve daha hızlı bir metod olacağını belirtirken "Tarihe göre bu zehirlilik her zaman laboratuar hayvanlarına kimyasal enjekte ederek, hayvanların hastalanıp hastalanmayacağına bakarak ve mikroskop ile dokularına bakarak tespit edilirdi. Bu yaklaşım bize değerli bilgiler vermişse de, bu kesinlikle pahalı, ve zaman isteyen bir çalışma olmuştu, ayrıca çok sayıda hayvan kullanılmasının yanında hangi kimyasalların insanlara zararlı olacağını kesin olarak ortaya çıkaramıyordu." diye de ekledi.
Uzun vadeli yaklaşım
Kimyasal örnekleri laboratuarlarda insan ve hayvan hücreleri olan yüzeylere damlatılacaklar. Bu daha sonra birçok biyokimyasal ve genetik testinde zehirlilik göstergesi olarak kullanılacak. Asıl amaçlarının, hayvanlara dayalı olmayan ve onay alınabilecek nitelikte titiz olan test metodu geliştirebilmek olduğu ifade edildi.
Şu anda 2000’den fazla sayıda bileşik zehirli etkileri olup olmadığını anlamak için insan ve kemirgen hücreleri üzerinde çalışılıyor. Ancak, bilim adamları tümüyle başarılı olsalar bile hayvanlara dayalı olmayan testlerin rutin kullanıma geçmesinin yıllar alacağını belirtiyorlar.
10 Mayıs 2008 Cumartesi
Robotlar Hayvanlarin Yerini Aliyor!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder