17 Nisan 2008 Perşembe

500 bin şarkılık iPod hayal değil



IBM'nin araştırmacıları sabit disklerin kapasitesini 100 kat artırabilecek bir teknolojiden söz edince üreticilerin gözü bu gelişmeye odaklandı.

Üretiminin yedi ila on yıl içerisinde tamamlanması beklenen yeni teknoloji daha üst seviyelerde depolama yapılabilmesine imkan tanıyor.

iPod'un şu anki en yüksek kapasitesi 160GB ve bu alana 40.000 civarında şarkı yüklenebiliyor.

Bahsi geçen teknolojiyle kapasitenin 2TB civarına çıktığı düşünülürse 12.5 kat daha artış sağlanmış olacak ki bu da 500.000 civarında MP3 formatındaki şarkının iPod'da depolanabileceği anlamına geliyor.

Son yıllara bakıldığında depolama kapasitesi yaklaşık olarak yılda iki kat artış sağlıyor. Bu da Bahsi geçen zaman zarfında 500.000 şarkıya ulaşılabilmesinin çok zor olmadığını gösteriyor. Eğer IBM 100 kat artırım sağlayabilirse iPod'un depolayabileceği şarkı miktarı da 4 milyon civarına fırlıyor.

Yeni gelişmeler kısa süre sonra ceplerimize sığabilecek ölçülerdeki cihazların terabaytlar seviyesinde veri depolamasına imkan sağlayacakken Apple, Microsoft, Google ve sektörün önde gelen diğer isimlerinin mobil iletişime bu denli önem vermeleri sürpriz değil.

Hiç yorum yok: