17 Nisan 2008 Perşembe

İcat ettiğinde henüz beş yaşındaydı



Sam Houghton henüz 5 yaşında ama Britanya ‘nın en genç mucidi… 17 Nisan 2008’de, Sam Houghton’un buluşuna patent verildikten sonra İngiltere’nin en genç mucidi ilan edildi. İşte genç mucidin hikayesi:

Sam Houghton 5 yaşında Britanya ‘nın en genç mucidi oldu… 17 Nisan 2008’de Sam Houghton’ a Wallace & Gromit’in -saygın kabul edilen- patenti verildikten sonra İngiltere’nin en genç mucidi unvanı verildi. İşte küçük mucidin hikayesi:

Derbyshire’ın Buxton bölgesinden küçük delikanlı (Sam Houghton), bahçedeki yaprakları süpüren babasını izlerken aklına parlak bir fikir geldi.

Babası iki fırça ile değişikli olarak bahçeyi süpürüken – bir tanesi büyük yapraklar ve dalları temizlemek için diğeri ince kırıntıları yakalamak için- Sam Sadece birkaç dakikada, bir lastik bantla iki fırçayı birbine bantladı . Sonuç; farklı işleri taklit eden geliştirilmiş bir fırça oldu…

O zamanlar 3 yaşında olan Sam’in şimdi bu buluşu için resmi patenti tasdik edildi. Şu an Britanya’nın en genç mucidi ünvanını elinde tutuyor.

Sam W&G’nin -çizgi karakteri- Wallace (yerleşim birimi)’ı garip buluşlarıyla belanın içine çeken kendi TV kahramanından esinlendiğini söyledi.

Sam’in babası Mark Houghton, çocuğuna yardım olsun diye, oğlunun tecrübesini, bir patent vekili olarak, çok titiz patent prosedürü olan Britanya Krallığı Entelektüel Özellik Ofisi (UK-IPO)’ne götürdü…



Sam : ‘Babamı süpürürken ve o işi yaparken görmüştüm. 2 tane fırça vardı elinde biriyle parçaları diğeriyle geride kalanları alıyordu. Büyüdüğüm zaman Mucit olmak isteyip istemediğimi bilmiyorum ama bu komikti.’ diyor

Bay Houghton fikrin tamamiyle Sam’e ait olduğunda ısrar ediyor. Bütün yaptığının evrak işleri olduğunu söylüyor.

Baba Mark ‘Bu sadece bir çocuğun ortaya çıkarabildiği öylesine basit bir çözümdü. Ben bir fırçadan diğerine süpürürken, oğlum sordu neden böyle olduğunu... ‘Farklı dalları ve yaprakları toplamak için’ şeklinde verdiğim cevap onu düşünmeye sevk etmiş olmalı’ dedi.

‘Garajdan büyük elastik bir bant aldı ve fırçaların üzerine doğru yönde tutturdu. Daha sonra beni çağırdı ve bir buluş yaptığını söyledi… Uygulamayı bir araya getirmek sadece temel prensibin özeti meselesi ve Sam’in buluşunun kullanmanın yolunu tanımlıyor’ diyor.

Süpürge’nin (yeni buluşun), ön tarafında büyük nesneleri toplamak için kaba bir fırçası var ve arkasında da ince fırçası... Baba Houghton uygulamanın onaylanması için 200 pound harcamış… Buluşu pazara sokmak için bir planları olmadığını söylüyor…

Babası ‘Biz fikri koruduk ama bu aşamada buluşu marketlere sokmak için çok işi var ve Dragon's Den’e (ejderha mağarası) sokmanın pek adil olacağını düşünmüyorum’ dedi. ‘Belki Sam biraz daha büyüyünce, 20 senelik patent süresi bitene kadar, kullanabilir.’



İngiliz patent enstitüsü UK IPO genç mucitleri; Wallace & Gromit öncülük ettiği ve yurt çapında düzenlenen ‘uçuk fikirler’ yarışmasına katılmaları için teşvik ediyor…İnsiyatif yalnızca 9-11 yaş arası çocuklar için. Yetkililer Sam gibi, buluş sahibi oldukça genç bir mucidi bulmaktan şok oldular.

‘Uçuk Fikirler’ Proje Koordinatörü Sally Long: ‘Sam genç bir zihnin neler yapabileceğini gösterdi. Patent uygulamalarında genelde yaş konusunu kaydetmezler ama biz kendi uygulamasında (buluşunda) başarılı olan, Sam kadar genç birine rast gelmemiştik ve inanıyoruz ki o henüz mucitler arasında en genç olanı.

Kaynak The London Paper

Hiç yorum yok: