17 Nisan 2008 Perşembe

Geleceğin otomobilleri bilgisayar gibi!



Tayvan'ın başkenti Taipei'de bugün başlayan Oto Elektronik Fuarı'nda dokunmatik ekranlar ve elektronik göstergeler öne çıktı.

Bir süredir lüks otomobillerde eğlence amaçlı yer alan LCD ekranlar, artık fonksiyonel olarak da kullanılmaya başlanıyor. Fuar'da beğeniye sunulan yeni ürünler arasında hız ve diğer gösterge saatlerinin yerini alacak dijital ekranlar dikkat çekiyor. Fuarın en çok ilgi gören bölümü ise Porsche modellerinin ve birbirinden muhteşem motosikletlerin görücüye çıktığı kısımlar... İşte fuardan kareler...

Gösterge paneli yerine LCD ekranların konulduğu otomobillerde ayrıca internete bağlanabilmek de mümkün. Dokunmatik ekranlar ve GPS sayesinde araç içerisinden kahve siparişi de verilebiliyor. Türkiye'den fuara gelen Mürsel Bayram isimli bir işadamı "Yeni şeyler bulmak için buradayım. Taipei, İtalya'dan sonra otomobil aksesuarının ikinci moda merkezi" dedi.

Fuarın en yenilikçi ürünü ise Tayvanlı araştırma kuruluşu ITRI'den. ITRI'nin geliştirdiği tek kişilik araç, motorsiklet ve otomobilin bir kombinasyonu. Tamamen elektrikle çalışan araç henüz seri üretime geçmiş değil. Ancak aracı geliştiren ekibin lideri Larry Chang, üretici firmalarla anlaşılması halinde yeni ürünün 3 yıl sonra piyasaya çıkabileceğini söyledi. Chang, aracın yeniden şarj edilebilir olduğunu, bu sayede çevreye de zarar vermeyeceğini belirtti.

Hiç yorum yok: