24 Nisan 2008 Perşembe

Yokluklar içinde genç bir mucit



Doğum günlerinde en fazla aldığı hediye bomba ve patlama olan 16 yaşındaki Afgan genç şimdi icadı ile pekçok insanın yaşamını böyle kurtaracak;

Afgan-Türk Koleji öğrencisi Abdullah Hüsrev, Azerbaycan'daki '2. Euroasia İnepol' proje yarışmasında 32 ülkenin öğrencilerini geride bırakarak birinci oldu.

Araçların virajda savrulmasını önleyen projesiyle ülkesine altın madalya kazandırdı. Şimdi, elektronik bir ev yapıp içinde oturmayı hayal ediyor.

Abdullah Hüsrev, yakasını yokluklar ve savaşlardan kurtaramayan 'kardeş ülke' Afganistan'dan çıkan genç bir mucit. 16 yaşındaki Abdullah, bugünlerde Taliban'la Amerika'nın savaşına sahne olan ve gözyaşının eksik olmadığı ülkesine altın madalya götürmenin gururunu yaşıyor.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen '2. Euroasia İnepol' proje yarışmasında katılımcı 32 ülkeyi geride bırakarak birinci olan Abdullah'ın başarısı, ülkesini sevince boğdu. Bugünkü sistemde ayrı çalışan araba amortisörlerinin birbirine bağlı çalışması halinde viraj ve eğimlerde savrulmasının önüne geçileceğini savunan projesiyle bilim adamlarını ikna eden genç mucit, ülkesi için moral oldu.

5 çocuklu bir ailenin en küçüğü olan Abdullah, Kabil'deki Afgan-Türk Koleji 11. sınıfta öğrenim görüyor. Abdullah, Fizik-Çevre, Kimya-Çevre, Biyoloji-Çevre ve Sosyal-Çevre alanlarında yapılan yarışmaya 'Amortisör Sistemi' adlı Fizik-Çevre projesiyle katılıp birinci oldu. Onun bundan sonraki amacı ise ülkesindeki iç savaş ve açlığa rağmen çok çalışıp elektronik mühendisi olmak. Bunu da Türkiye'de öğrenim görerek yapmak istiyor. Ülkesine döndükten sonra da halkının makus talihini yeneceğine inanıyor. Küçüklüğünden beri elektronik ve mekanik eşyalara ilgi duyan Abdullah, projeyi evdeki oyuncak arabası üzerinde yaptığı çalışmalarda bulmuş. İki günlük bir ziyaret için İstanbul'a gelen Abdullah, Türkiye'deki en sevdiği şarkıcıların Tarkan, İbrahim Tatlıses ve Mustafa Sandal olduğunu söylüyor.

Hiç yorum yok: