22 Nisan 2008 Salı

Hırsızı eve girdiğine pişman eden cihaz



Kamera kayıtlarından hemen her gün izlediğimiz soygun görüntüleri artık tarihe karışıyor.

Tekin Birdal (solda) ile Mehmet Ali Uslu'nun patentini aldığı cihaz, hırsızı fark ettiğinde ortama kimyevi bir gaz salıyor. Gaz hırsızın nefesini kesiyor, görmesini engelliyor.

Bir Türk firması olan Süper Güvenlik Teknolojileri (SGT), hırsızların işini hayli zorlaştıracak yeni bir alarm cihazı geliştirdi.

Mehmet Ali Uslu ve Tekin Birdal'ın icadı olan SGT sayesinde siz evde yokken mekâna giren insanları korkunç bir akıbet bekliyor. Cihaz, var olan alarm sistemlerine bile entegre edilebiliyor. Hareket algılayıcı dedektörler sayesinde en küçük bir hareketle aktif konuma geçen cihaz, ilk başta güçlü bir ses dalgası yayıyor. Hırsızın içeri attığı ilk adımda püsküren güçlü bir kimyasal gaz, hırsızın gırtlağını sıkarmışçasına nefes almasını engelliyor. Hırsızın gözlerinde ise müthiş bir yanma hissiyle birlikte % 95 oranında görme kaybı oluşuyor. Bunların üzerine hırsızın cildinde, derisi yüzülüyormuş gibi bir acı meydana geliyor. Bütün bu acılara katlanamayan hırsız, hiçbir şey almadan kendini dışarı atıyor. Bu kimyasalın insan sağlığına hiçbir zararı olmadığını belirten mucitlerinin verdiği bilgilere göre, hırsızı dumura uğratan kimyevi maddenin etkisi açık havada yarım saat sonra kayboluyor. Bu icadın patentini alan Uslu ve Birdal, ürünün tescil edilirken defalarca denendiğini ve bu olayların aynen anlatıldığı gibi cereyan ettiğini söylüyor. Tekin Birdal, "Bu sistem diğer alarmlar gibi hırsızı durdurmuyor, dokunmadan tekme tokat dışarı atıyor. Hem de kaç kişi olursa olsun." diye bilgi veriyor. Cihaz insan vücudunun ısısına duyarlı olduğundan, evcil hayvanlar evde gezinirken aktif duruma geçmiyor. Elektrik kesildiği anda akü devreye giriyor. Kablolarına zarar verildiği takdirde de sabotaj durumunu otomatik algılayan cihaz, anında gaz püskürtmeye başlıyor. Piyasaya yeni çıkan 'hırsızsavar' şu anda 600 YTL'den satılıyor.

Hiç yorum yok: