24 Nisan 2008 Perşembe

Elektrikten büyük tasarruf ettirecek



Çorumlu mucitten, herkese derman olacak poreje. Daha önce trafiğin hızlandırcak projesiyi geliştiren Hüseyin bu sefer daha iddialı. Peki elektrikten nasıl tasarruf edeceğiz?

Daha önce NTV tarafından düzenlenen Türk Mucit projesine Kenan Bıyıklı ile katılıp Ankara Bölgesi 2’ncisi olan Hitit Üniversitesi Endüstriyel Elektronik 2’nci sınıf öğrencisi Hüseyin Avşar, yeni bir proje geliştirdi.

Önceleri trafiğin hızlanmasını sağlayan bir proje de geliştiren Avşar’ın bu yeni projesi ile elektrikte tasarruf sağlanacak.

Birçok alanda tasarrufa gidilen günümüzde böyle bir projeye ihtiyaç olduğunu dile getiren Hüseyin Avşar, projeyi oluşturan makine sayesinde evlerde ve küçük iş yerlerinde büyük öçüde elektrik tasarrufu sağlanacağını söyledi.

Stator motor rotoru tekniği ile geliştirilen makine, öncelikle yüklenen enerji ile çalışıp daha sonra otomatik sistemi sayesinde kendi ve entegre edildiği mekanın elektrik enerjisini ürettiğini ifade eden Avşar makine hakkında şu bilgileri verdi: “Öncelikle şebekeden elektrik alan makine, üzkendinde bulunan iki akümülatörü şarj ediyor. Şarj ettikten sonra invert erinden birinci akümülatör motora enerji gönderiyor ve motor elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirerek, Alternatörü harekete geçiriyor. Alternatörde mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek, invert üzerinden alıcıya ulaştırıyor. Aynı zamanda alıcı bağlantısına paralel olarak, enerjisini otomatik sisteme verip, sistemin kendi içerisinde işlemesini sağlıyor.”

Bu proje ile ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladığını söyleyen Avşar, var olan enerjiyi belirli bir süreliğine keserek, stator motor rotoru tekniği ile enerjiyi ürettiğini ifade etti.

Hiç yorum yok: