17 Nisan 2008 Perşembe

Türk bilimadamlarından 3 buluş!



Siyanürü toprak ve sudan temizleyen parçacık.. Gökdelenler için cam silen robot.. Hasta dokulara dokunmadan tespit..

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Şahiner, yerüstü ve yeraltı sularının kirlenmesine neden olan siyanür gibi toksik metalleri temizleyebilen, çok küçük boyutta parçacık ürettiklerini açıkladı.

Nurettin Şahiner, lisans ve lisansüstü eğitimini Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümünde tamamladıktan sonra ABD Tulane Üniversitesi Kimya ve Biyomolekül Mühendisliği Bölümü’nde hidrojel, mikrojel ve nanojellerin biyo ve nanoteknolojide kullanılmasıyla ilgili doktora yaptığını söyledi. Doktora sonrası çalışmaları sırasında Tulane Üniversitesi’nden Dr. Diane Blake ile yeraltı ve yerüstü sularındaki zararlı toksik metalleri temizlemek amacıyla bir çalışma yaptıklarını anlatan Şahiner, "yaptığımız çalışma sonucunda ’nanopartikül’ dediğimiz gözle görülemeyen boyutta ürettiğimiz parçacıklarla sudaki ve çözelti halindeki topraktaki uranyumu temizleyerek bu çalışmanın uluslararası geçerliliği olan patent belgesini aldık" dedi.

Çalışmalarına ÇOMÜ Kimya Bölümü’nde, Prof. Dr. Yakup Baran ve bir grup arkadaşıyla devam edeceğini ifade eden Doç. Dr. Şahiner, "Çanakkale’de siyanürle altın arama sonucu ortaya çıkan sorunlar tartışılıyor. Altını siyanürle birlikte değil de bizim sentezleyeceğimiz ve daha da geliştirdiğimiz akıllı ve çevre dostu, gözle görülemeyen boyutlardaki parçacıklarla hızlı ve daha ekonomik bir şekilde toplayabiliriz, yani temizleyebiliriz" diye konuştu.

Şahiner, söz konusu partiküllerin "biyouyumlu" olduğuna dikkati çekerek "Bu partiküller, istenilen boyutta, şekilde ve yapıda hazırlanabildiklerinden, kanser tedavisi dahil, insan sağlığıyla ilgili birçok alanda da kullanılabilir" dedi.

Gökdelenler için cam silen robot geliştirdiler

YıldızTeknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencilerinin ürettiği robot, gökdelenlerde insana gerek duymadan camları siliyor. Prof. Galip Cansever liderliğindeki bir doktora, 7 lisans öğrencisinin geliştirdiği cam temizleyici robot, yüksek binalar için güvenli ve ekonomik. Prof. Cansever, şunları söyledi:

"Robotta iki su deposu, tarayıcı, cam sileceği ve rulo silindir var. Yani bina yüzeyindeki bulunan camları scanner gibi tarıyor. Ardından haznesindeki suyu deterjanla püskürtüyor. Rulosuyla köpüklüyor. Üstelik çok hızlı. Robot için sponsor bekliyoruz."

Hasta dokuları ’dokunmasız’ yöntemle tespit

ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Biyomedikal Araştırma Laboratuvarı’nda, insan vücudundaki dokuların herhangi bir zarar görmeden görüntülenmesi için proje yürütülüyor. Üzerinde çalışılan cihazla vücuda temas olmaksızın hasta dokular tespit edilebilecek. ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Gençer, bir yıldır TÜBİTAK’ın desteğiyle "dokunmasız" yöntemlerle dokuların görüntülenmesine yönelik bir proje üzerinde çalıştıklarını belirterek cihazla vücudun herhangi bir bölgesindeki farklılaşma olan dokuları saptayabilmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yöntemle literatürde ilk kez canlı hayvan görüntüsü elde edildiğini vurgulayan Prof. Gençer, "İki yılda tamamlanacak cihazla beyin kanaması veya iç organ kanamaları ile tümörlü dokular tespit edilebilecek. Ancak, bu cihaz tanıya yönelik yöntemleri ortadan kaldıracak değil, tamamlayacak bir cihaz olacak" diye konuştu.

Hiç yorum yok: