17 Nisan 2008 Perşembe

Mobil TV'nin adı kondu: DVB-H


Avrupa Birliği, taşınabilir cihazlar için dijital yayıncılık standardını DVB-H (Digital Video Broadcasting Handheld) olarak kabul etti. Karar, özellikle cep telefonlarını ilgilendiren mobil TV uygulamasının yaygınlık kazanmasında kritik önem taşıyor

Avrupa Birliği, mobil TV için kritik önem taşıyan DVB-H yayın formatını, birliğe dahil ülkeler için standart olarak kabul etti. Standardın kabul edilmesi ile birlikte; taşınabilir cihazlara sahip kullanıcıların Avrupa sınırları içerisindeyken, hareket halinde TV seyretmesinin önündeki büyük bir engel kaldırılmış oldu. Alınan karar sonucunda DVB-H standardı, Çin ve Güney Kore'li üreticiler tarafından desteklenen MediaFLO ve DMB standartları ile yaptığı yarışı kazanmış oldu.

Standardın belirlenmesini önümüzdeki yaz gerçekleşecek olan Avrupa Futbol Şampiyonası ve Pekin Yaz Olimpiyatları öncesine denk getirilerek, 2011 yılında 500 milyon kullanıcı ve 20 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşması beklenen mobil TV'nin daha kolay yaygınlaşmasının önünü açtı.

DVB-H standardı, Nokia, Motorola, Philips, Sagem, Sony Ericsson ve Samsung gibi telefon üreticilerinin yanı sıra; Vodafone, O2 ve T-Mobile gibi Avrupa'nın büyük operatörleri tarafından da kabul gören bir standart olma özelliği taşıyordu. Bunun karşısında bulunan Qualcomm'a ait teknoloji için ise ABD'li iki büyük operatör Verizon ve AT&T anlaşma yapmıştı.

Hiç yorum yok: