24 Nisan 2008 Perşembe

Mucidin patent mücadelesi



Kayserili mucit tam 18 yıldır yaptığın icadın patentini almak için uğraşıyor..

Kayserili mucit Necmi Güler, ürettiği ''macunu kendiliğinden kılların arasına ileten tüplü diş fırçasına'' patent alabilmek için 18 yıldır mücadele ediyor.
Güler, 1989 yılında ürettiği ''macunu kendiliğinden kılların arasına ileten tüplü diş fırçasına'' patent alabilmek için o dönem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı olan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un yönlendirmesiyle Sınai Mülkiyet Dairesi Başkanlığına başvurduğunu söyledi.

Patent başvurusunu 5 milyon TL sermaye ile kurduğu Gültek Tekstil Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi adına yaptığını ifade eden Güler, şunları anlattı:
''Sınai Mülkiyet Dairesi Başkanlığı başvuruma bütün çabalarıma rağmen uzun süre yanıt vermedi. 2000 yılında ise ABD patentli bir firmanın benzer ürünü piyasaya çıktı. Bunun üzerine 2004 yılında Türk Patent Enstitüsüne başvurarak, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde patent isteğimin durumunu ve benim başvurum varken ABD firmasının nasıl patent aldığını sordum. 2 ay sonra gelen cevapta patent başvurumun, 1984 yılında Bursa'da yaşayan Ferhat Sıvat adlı bir başka kişiye aynı ürün için patent verildiği için reddedildiği bildirildi. ABD firmasına ise 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkındaki Kanun Hükmündeki Kararname kapsamında, patentlenebilirlik kriterlerine sahip olması sonucunda 'İncelemeli Patent Belgesi' verildiği ancak, yenilik özelliğine sahip olmadığı gerekçesiyle yetkili mahkemede hükümsüzlük davası açılabileceği iletildi. Maddi imkanım olmadığı için bu davayı açamadım.'' Güler, Türk Patent Enstitüsünden Bursalı mucit Ferhat Sıvat'ın ürününe ilişkin bilgileri de aldığını ifade ederek, ürüne ilişkin teknik resimlerin üzerinde bulunması gereken tarihin yer almadığını öne sürdü.

ABD patentli ürünü ise İsrail vatandaşı olduğunu öğrendiği 2 kişinin geliştirdiğini kaydeden Güler, şöyle devam etti:

''Bursalı mucit Ferhat Sıvat, patentini aldığı ürünü kanunen en geç 3 yıl içinde üretmesi ve piyasaya sürmesi gerekiyordu. Bir süre önce kendisine ulaşarak bunu yapamadığını öğrendim. Bu nedenle patentinin geçerliliğini yitirmesi ve benim 1989 yılında yaptığım başvuruya olumlu yanıt verilmesi gerekirdi. Ancak, benim patent başvurum reddedilmesine rağmen 2000 yılında ABD'li firmaya patent verilmiş. Bu firma yıllardır bu diş fırçasını üretiyor ve onlarca ülkeye ihraç ediyor.'' Güler, yaşanan gelişmelerin kendisinde birtakım soru işaretleri oluşturduğunu belirterek, konunun aydınlatılması için Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına Türk Patent Enstitüsü ve Ferhat Sıvat hakkında suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi.

Necmi Güler, daha önce de klasik tuvalet taşlarını klozet gibi kullanmayı sağlayan ''Alapratik'' adlı aparatı geliştirmişti.

Hiç yorum yok: