17 Nisan 2008 Perşembe

Rusya kablosuz ağları izleyecek



Rusya'da ilginç bir uygulama başlatılıyor. Yürürlülüğe girecek olan bir yönetmelik, her türlü kablosuz ağ aygıtının kullanıcı tarafından devlete kaydını gerektiriyor.

Türkiye'de işletme lisansı alınamadığı için hizmete sokulamayan yeni nesil şebekelerden (3G) bahsedilirken, Rusya bizden daha ilginç bir harekete imza attı. Yeni yürürlülüğe girecek bir kanunla, ülkede kullanılan her bir kablosuz ağ destekli aygıt, kullanıcıları adına kaydedilecek ve ruhsatlandırılacak. Evet, yanlış okumadınız; her bir kablosuz ağ aygıtını kapsayacak kanunla kablosuz ağ ürünlerinin kayıtsız şekilde kullanılması suç sayılacak.

Bilgi En Önemli Silahtır ve Ruhsat Gerektirir

Yakın zamanda ruhsatsız kablosuz ağ aygıtı kullanmaktan içeri giren çıkan olur mu bilemiyoruz; fakat her türlü kablosuz ağ aygıtı derken cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve kablosuz ağ erişim noktası ürünleri de bu kanun kapsamında değerlendiriliyor.

Kurum veya kişi olmanız fark etmiyor; ruhsatsız kablosuz iletişim Rusya sınırları içinde mümkün olmayacağa benziyor. Tabii yanında dizüstü bilgisayarla Rusya'ya giden kişilerin ne yapacağı konusunda bir bilgimiz henüz yok.

Birçok Ülkede Neden Ruhsat Yok?

Kablosuz ağlar ve Bluetooth benzeri kısa ve orta erimli veri iletişim aygıtları, Uluslararası İletişimciler Birliği (ITU) tarafından belirlenen ISM, yani Endüstri, Bilim ve Sağlık (Industrial, Scientific, Medical) kullanımına ayrılmış özel bir frekanstan faydalanıyor.

Genellikle 2,4 GHz seviyesindeki bu frekans aralığı, ülkemizde olduğu gibi dünyanın birçok ülkesinde herhangi bir bireysel veya kurumsal lisanslamaya sahip olmadan kullanılabiliyor.

Hiç yorum yok: